15 September 2020

CNR VIRGINIA by Studio Prineas

The brief was to restore the front of the house and create a new contemporary addition behind the original Federation-era home, big enough for large family gatherings downstairs and a new master suite upstairs.

The new addition was made very distinct from the original house and concealed it from the street by lowering the floor level.

Learn more about Studio Prineas at studioprineas.com.au

“The new addition results in playful volumes at the rear relating in form but distinct in materiality”

Photo by Chris Warnes

Photo by Chris Warnes

Photo by Chris Warnes

Photo by Chris Warnes

Photo by Chris Warnes

Photo by Chris Warnes

The lofty spaces created match the grand scale of the Ferderation-era rooms in the original home.   This results in an immaculately restored façade and intimate interior in the original building, which elegantly expands into an immense open-plan living, kitchen and dining area at ground level and a new bedroom, ensuite and study nook on the first floor.   

The old and new connect via a delicate, glazed walkway which overlooks a small courtyard garden planted with Australian natives in keeping with the home’s bushland views to the rear of the backyard. By positioning the contemporary addition a step lower than the original house, the roofline and bulk of the new build remains quietly concealed from the street.  

Inside, a monochrome palette and lean edit of furniture emphasises the natural textures of the materials and furnishings, many of which are locally and sustainably sourced. The kitchen joinery is made from Paperrock, a condensed and durable form of paper; the deck around the pool is in an Australian hardwood; and the exposed brick walls comprise recycled brick sourced from a nearby brickyard.

Photo by Chris Warnes

Photo by Chris Warnes

Photo by Chris Warnes

Photo by Chris Warnes

Photo by Chris Warnes

Photo by Chris Warnes

Subscribe to our Newsletter

Stay up to date with news and announcements