05 April 2021

CAROLINE HOUSE by Kennedy Nolan

This project is an alteration and addition to a weatherboard Edwardian house in inner Melbourne. Kennedy Nolan restored and re-imagined the existing house and added a pavilion which is separated from the original building by an internal courtyard containing a swimming pool.

Although the brief for the project does not challenge the paradigm of the family house in terms of accommodation requirements, the Clients wanted this accommodation to be delivered in an expressive, engaging and memorable fashion.

Learn more about Kennedy Nolan at kennedynolan.com.au

“This architecture is unexpected formally and visually, playfully referencing many things in our collective memory whilst avoiding the specific so that new memories can be created.”

Photo by Derek Swalwell

Photo by Derek Swalwell

Photo by Derek Swalwell

Photo by Derek Swalwell

The solution was a centralised pool zone which incorporates a pool gate in the facade of the building. The pool deliberately challenges regular notions – it is round, it is compact, it is deep, it is dark. The pool is imagined for year-round use, swimming in summer, a dark pond reflecting the facade in winter. The proximity of water to the interior is immediate and dramatic with the sense that the edge of the building plunges into a deep pool. These effects are deliberate and aspire to create a setting which is poetic and evocative without being specific – an environment redolent of things in our city and in our imagination.

Photo by Derek Swalwell

Photo by Derek Swalwell

Photo by Derek Swalwell

Photo by Derek Swalwell

The design approach of the Caroline House is best characterised by an eccentric formal quality which accommodates the complex program of a family home efficiently and comfortably. Functional aspects are not compromised by the playful forms - the courtyard is able to fulfil the conventional requirements of passive solar design: cross ventilation, north orientation to rear rooms and multiple garden aspects. The inclusion of a swimming pool in the courtyard augments its function, having a decorative presence all year round, but also providing evaporative cooling effects in summer.

Photo by Derek Swalwell

Photo by Derek Swalwell

Photo by Derek Swalwell

Photo by Derek Swalwell

Photo by Derek Swalwell

The principle curved wall allows for a layered and nuanced interior and a dramatic and compelling exterior space. The first floor is monolithically clad in charred timber as a counterpoint to the abstracted planes of white brickwork and includes a balcony using the principles of the Jali – a sequestered zone with veiled views. A meticulous and complete approach to the interior allies old rooms to the new and results in a narrative experience which provides moments of delight and discovery within a singular aesthetic.

Photo by Derek Swalwell

Photo by Derek Swalwell

Photo by Derek Swalwell

Photo by Derek Swalwell

Subscribe to our Newsletter

Stay up to date with news and announcements